websitelinks
Buitenstebinnen NatuurCoaching en Chi Neng Qigong - Caroline Hogewoning
Een nieuw pad ontstaat door er op te lopen


Home Natuurcoaching Chi Neng Qigong Met wie ga je op pad Praktisch Agenda Labyrint

websiterechts
Chi Neng Qigong (spreek uit: tsjie neng tsjiekoeng) is een Chinese bewegingsleer die werkt op lichaam en geest. Eenvoudige bewegingsoefeningen waarbij je je geest focust, stimuleren de doorstroom van energie (Qi). Het geeft ontspanning, meer energie, zorgt ervoor dat je steviger staat, meer in je lijf komt en meer in balans.

Chi Neng Qigong (in China Zhineng Qigong) is een specifieke vorm van Qigong, energiewerk. Het is begin jaren tachtig ontwikkeld door Dr. Pang Ming, een Chinees en westers geschoold arts. Hij onderzocht wat het meest effectief was op het gebied van de genezing van ziekten. Deze vorm is simpel, en is door de Chinese overheid officieel erkend als meest effectieve en helende vorm van Qigong.

Chi Neng Qigong is vooral heel prettig om te doen. Het is een moment voor jezelf, het brengt rust in je hoofd en in je lijf. Je bent in het hier en nu, met je voeten stevig op de grond. De rustige, ritmische bewegingen maken je lichaam sterk en soepel, kalmeren je emoties en maken je hoofd leeg: innerlijke kracht.

Wat je kunt verwachten tijdens een les is dat je in een rustige sfeer, in een kleine groep, langzame bewegingen uitvoert, met een gefocuste geest. De meeste oefeningen voer je staande uit. Is dit te zwaar voor je dan kan het zittend op een stoel.
Je leert de oefeningen op een dusdanige manier dat je thuis kunt oefenen als je dat wilt. Iedere dag 20 minuten oefenen zal de werking van Chi Neng sterk vergroten.
In 6 lessen leer je een aantal basisoefeningen. Daarna ben je in staat, met behulp van een cd/download, zelfstandig verder te trainen. De meeste mensen kiezen voor wekelijkse lessen. In een groep trainen is stimulerend, inspirerend en het is vaak makkelijker vol te houden.

Ik vind het een uitdaging om ook mensen met (chronische) lichamelijke klachten te ondersteunen met Chi Neng Qigong oefeningen. Samen zoeken we uit welke oefeningen geschikt zijn. Soms kan dat in een groepsles, soms zijn Individuele lessen meer geschikt.

“Chi Neng oefeningen thuis doen is fijn, maar met meer mensen haal je er nog meer uit. Ik kom er altijd energiek en evenwichtig vandaan.
Caroline weet een sfeer te scheppen, waarin ik al snel alleen maar met mijn oefening bezig ben en mij niet laat afleiden door gedachtes of door de andere deelnemers.”
Hillie

Wil je meer lezen over Chi Neng, de oefeningen, waar het vandaan komt, kijk dan op www.chineng.nl. Dit is de website van het Europees instituut waar ik ben opgeleid, en waar ik mijn bijscholingen volg.

En misschien wil jij gewoon aan de gang?
Kijk in de agenda en kom het ervaren!
En bel of mail me als je vragen hebt.